Нивото на река Дунав при Русе е на сантиметър от рекорда

...
Нивото на река Дунав при Русе е на сантиметър от рекорда
Коментари Харесай

Нивото на Дунав при Русе е на сантиметър от рекорда за най-ниски води

Нивото на река Дунав при Русе е на сантиметър от върха за най-ниски води през последните 81 години , откогато се правят измервания. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от хидрометеорологичната работа в крайдунавския град.

По данни на изпълнителната организация " Проучване и поддържане на река Дунав " равнището на река Дунав при Русе през днешния ден е минус 72 см по отношение на условната кота " нула ". Рекордът за най-ниски води е регистриран на 8 септември 2003 година. Тогава при Русе са измерени минус 73 см по отношение на условната кота " нула ".

Прогнозата за на следващия ден е равнището да се увеличи с два сантиметра.

" Стотици самоходни и несамоходни плавателни съдове изчакват в българско-румънския сектор на река Дунав поради доста ниските води ", заяви за Българска телеграфна агенция шефът на дирекцията " Речен контрол - Русе " към организацията " Морска администрация " Иван Жеков.

Пътуват единствено кораби, които са с доста малко прегазване.

В българско-румънския сектор има 20 прага, които затрудняват корабоплаването.

Жеков изясни, че са завършили драгажните действия в региона на остров Белене по удълбочаване на фарватера (плавателния път). Така кораби ще могат да минават с прегазване от най-малко 1,70 метра . Очаква се в идните дни драгажната техника да работи и край остров Батин.

" Отделно, уповавам се част от вълната, която мина през Германия и Австрия, а в този момент се намира в Унгария, да доближи и до българския сектор. Така равнището ще се увеличи, което ще облекчи до някаква степен корабоплаването за известно време ", сподели Жеков. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР